✓ Koop veilig en vertrouwd bij de erkende dealer.
+31 85 060 3254  info@highendoutdoor.be
Steeds persoonlijk contact voor een leverafspraak!

Tips voor onze houtproducten

Elke houtsoort vertoont unieke eigenschappen en karakteristieken. Hierdoor kan hout onder bepaalde omstandigheden, zoals variaties in luchtvochtigheid, uitzetten of krimpen. Dit kan van invloed zijn op de maatvastheid van het product, maar heeft geen impact op de duurzaamheid ervan.

Naden, noesten en kwasten

Jaarringen, naden en kwasten behoren tot het karakter van het hout. Kwasten en noesten in de stam zijn het gevolg van zijtakken van de boom. De hoeveelheid en het soort kwasten is afhankelijk van de houtsoort. Jaarringen zeggen iets over de leeftijd van de boom.

Tip! Losse noesten of kwasten kunnen altijd met houtlijm opnieuw vastgezet worden

Het ingewikkelde levensverhaal van een boom: een dwarsdoorsnede die de gedetailleerde jaarringen en de natuurlijke schoonheid van houten texturen onthult tegen een zwarte achtergrond.
Gedetailleerd overzicht van een boomstronk met de groeiringen en natuurlijke texturen van hout.

Uitzetten, krimpen en scheurvorming

Door vocht of droogte ontstaat volumeverandering waar - door hout kan uitzetten of krimpen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Hoe hoger de duurzaamheidsklasse hoe kleiner de droogtescheuren. Het werken van hout gebeurt overigens alleen onder vochtige omstandigheden of onge - lijkmatig indrogen van hout.

Tip! Zorg ervoor dat hout kan "ademen" door het tijdig uit de verpakking te halen alvorens het te gebruiken en laat het niet in de volle zon liggen.

Kleurverschil / vergrijzen

Bij het verduurzamen (impregneren) worden diverse kleurpigmenten in het hout ingebracht. Afhankelijk van het hout en van de opslag komen deze pigmenten boven. Deze kleurverschillen zullen onder invloed van zonlicht langzaam verdwijnen. Na verloop van tijd zal - zelfs geïmpregneerd - hout, onder invloed van het ultraviolet in het zonlicht lichter worden en vergrijzen. 

Door de tijd versleten houten planken met rijke texturen en een kleurverloop, die de schoonheid van verouderde en verweerde houten oppervlakken laten zien.
Rustieke, verweerde houtstructuur met een rijke patina van ouderdom en karakter, die de schoonheid van natuurlijke slijtage laat zien.

Schimmel (witte vlekken)

Oppervlakkige schimmelvlekken in hout kunnen ontstaan wanneer natte delen enige tijd dicht opeengestapeld liggen, wat tijdens productie en transport het geval kan zijn.

Tip! Schimmel is eenvoudig te verwijderen met een schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld azijn of bleekwater) of een speciaal schimmel verwijderend middel. Overigens zal het in de loop van de tijd door het weer verdwijnen.

Witte en groene vlekken (zoutvlekken)

Bij geïmpregneerd hout kan het lijken alsof er zoutvorming aan de oppervlakte van het hout optreedt. Deze verkleuring van wit en groenachtige plekken ontstaat in combinatie van impregneermiddel en hars. Deze vlekken verdwijnen vanzelf.

Tip! Eenvoudig met een vochtige doek te verwijderen.

Rustieke houten planken met een rijke, verweerde textuur en natuurlijke patronen.
Close-up van waterdruppels op een bemost, houten oppervlak, dat de serene schoonheid van de details van de natuur oproept.

Hars

Ter bescherming van virussen en infecties maakt een boom hars aan. Dit is een natuurlijk verschijnsel en de hoeveelheid hars kan per boom flink verschillen. Nadat hars is uitgehard kan het eenvoudig worden verwijderd. Op grenen hout zijn doorgaans groene spikkels aanwezig door vermenging van hars met impregnatiemiddel.

Tip! Groene spikkels zijn met een borstel eenvoudig te verwijderen. Het is mogelijk eventuele harsdruppels voorzichtig weg te schrapen of met terpentine te verwijderen.

Bloeden

Met name tropisch hardhout kan vloeistoffen lekken, welke soms wit, rood of bruin van kleur zijn. Deze stoffen zijn on - gevaarlijk maar kunnen wel vlekken geven op onderliggend werk of zich vermengen met de aangebrachte verflaag. Het zogenaamde “bloeden” stopt na verloop van tijd vanzelf.

Tip! Werk alleen met goed gedroogd hout. Plaats bij voorkeur twee grondlagen op terpetinebasis met droogtijd van 24 uur. Toch vlekken? Die verdwijnen met de tijd door de regen of m.b.v. bleekwater.

Een reeks houten planken met een verloop van warm roodbruin tot donkerbruin, verticaal uitgelijnd om een gestructureerde achtergrond te vormen.
Een prachtig gepolijste dwarsdoorsnede van een boomstam met rijke, contrasterende texturen en patronen van houtnerf en natuurlijk verval.

Kernhout en spint

Een boom bevat spint- en kernhout. Het kernhout dient voor de stevigheid, terwijl spint de voedingssappen transporteert. Het spint heeft bij sommige houtsoorten, zoals grenen en douglas, een lichtere kleur. Constructie - hout bestaat voor een deel uit spint, kleine delen zoals latten en planken kunnen meer spint bevatten. Van nature is spinthout minder duurzaam.

Mini boorgaatjes (pinholes)

Tijdens de groei van een boom dringen sporadisch kleine insecten de boom binnen, op zoek naar voedzame sapstro - men. Hierbij boren ze kleine (sub-millimeter) gaatjes in het hout, welke pas zichtbaar worden wanneer het hout wordt verzaagd. Insecten overleven niet in dood hout en vormen dus geen bedreiging voor de duurzaamheid van het hout. Het meest komen pinholes voor in hardhout, maar kan in alle houtsoorten in wisselende hoeveelheid voorkomen.

Close-up van een houten oppervlak met donkere knopen en waterdruppels die het structuurnerfpatroon benadrukken.
Een houten plank die baadt in warm zonlicht en de natuurlijke nerf en textuur benadrukt.

Kromtrekken

Vervormingen door weersinvloeden, zolang deze de werkbaarheid/montage niet aantasten. Dit houdt in dat kromming loodrecht op het deurvlak en uitbuiging van het deurblad uit het vlak toelaatbaar zijn, zolang dit de werkbaarheid/montage niet belemmert. De toelaatbare afwijking van het deurblad uit het vlak is 20 mm. Wij adviseren onbehandeld hout zo snel mogelijk te behandelen met een afdeklaag, zodat het hout beschermd is tegen weersinvloeden.

Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Ben je weg? Wacht even en ontdek hoe een tuinhuis je tuin kan transformeren.

Bekijk nu onze prachtige selectie tuinhuizen, blokhutten, chalets en creëer een oase van rust en schoonheid in je eigen tuin. Klik hieronder om onze volledige collectie te ontdekken!

Wat zoek je?